Yargu

Bir uydu alıcısı alırsınız, ilk 20 favori kanalınızı belirlersiniz ve sıralarsınız. Yöresel kanalların makus talihi ilk yüze girme çabasıdır. Neredeyse hiç izlenmezler. Bunların arasında siyasi fikirler üreten kanallar gibi kültür sanat kanalları da vardır. İzleyecek bir şey kalmadığında 200 küsur kanalı şöyle bir dolaşırsınız. İşte o dolaşmalar sırasında sizi bambaşka mecralara götüren bir program bile yakalayabilirsiniz.

Adını vermek istemiyorum, Fetullahçı bir kanalda Ezel Akay ile röportaj yapıldığını görmemle ekrana kilitlenmem bir oldu. "Hacivat ile Karagöz neden öldürüldü?" adlı filmi Şamanizm hakkında fikir vermesi açısından ayrıca pek ala bir filmdir. Sohbet yeni projeler üzerinde devam ediyordu. Meğer Ezel Akay bir roman yazmış. Adı Yargu. Filmini de yapacakmış ama romana biraz daha zaman tanıyormuş.

"Şamanizmden tam olarak kopamamış Türkmenlerin Moğol istilası sırasında çıkarıldıkları bir mahkemeden bahsediyor" demez mi? Peki benim bu kitaptan neden haberim yok diye kendime kızdım.

Yargu, eski Türklerde, siyasi suçlara bakan, Hakan başkanlığındaki yüksek mahkeme imiş.

Kitabın internet fiyatı 9,35 TL.

Radikal Gazetesi Kültür Sanat kitap hakkında şöyle bir şey yazmış;

'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?' filmiyle Ortaçağ dönemi Anadolu'ya eğilen Ezel Akay, şimdi bir de roman yazdı. 'Yargu' adlı romanın iki yazarı var; Ezel Akay ve Haldun Çubukçu. Kitap Anadolu'nun Moğol istilasına uğradığı bir dönemde geçiyor. Kural tanımaz, şenlikli bir Türkmen aşireti olan Karacakızlılar, Moğollar tarafından yargılanıyor. Ancak sonu belli bu 'yargu' sürecini, Türkmenler bir oyuna çeviriyor...
Türkmen töreleri, Anadolu inançları içinde özgün bir yaşam tarzı tutturan Karacakızlılar kayıp çocuklardan oluşan bir kardeşlik cemaatidir. Çocuk kalmayı başarmış bu topluluk ve her gerçeği oyuna dönüştürerek yaşamaktadır. Sonuçta hepsinin öldürüleceği belli olan yargılamayı da her şeyi bir oyuna çevirerek kendi bildikleri yöne çekerler. Bu arada 'heyulaları' yani şöhretleri giderek artar ve cemaat Moğollar için gittikçe daha tehlikeli bir hal almaya başlar.
Doğan Kitap tarafından 2007 başında yayımlanacak roman Ezel Akay için bir üçlemenin parçası olacak. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filminde Osmanlı'nın kurulduğu döneme eğilen Akay, ileride filme dönüşmesi planlanan 'Yargu'da Moğol egemenliğindeki Anadolu'yu anlatıyor. Akay, bir sonraki çalışmasında ise Selçuklu dönemi ve Mevlana'yı ele almayı tasarlıyor.
Posted on 13:54 by birmilyoncu and filed under , , , | 1 Comments »

1 ahkam:

aldacı dedi ki... @ 4/4/10 16:49

Okumak isterim aslında. Ama öncelikle, bildiğin kadarıyla şamanizmle ilgili bilgi vermeni diliyorum erlik. :) Televizyon kanallarıyla ilgili yorum yap(a)mıyorum, izlemem zira. Herkese de tavsiye ediyorum. :)

Yorum Gönder